Sdu neemt AI-zoekmachine Bluetick over

Sdu heeft per 5 januari AI-zoekmachine Bluetick overgenomen. Hierdoor kunnen advocaten, fiscalisten en andere juridische professionals voortaan beter en sneller zoeken naar uitspraken, commentaren, literatuur en andere juridische content in alle databases en juridische bronnen van Sdu, zoals OpMaat en NDFR maar ook Rechtsorde.

De AI-zoektechnologie van Bluetick was sinds vorig jaar al geïntegreerd in het platform Rechtsorde. Door de overname van Bluetick kunnen professionals hun zoekprocessen verkorten van weken naar minuten en vinden ze snel alle relevante uitspraken en andere cruciale content. De technologie zal worden toegepast in alle researchoplossingen van Sdu en daarna ook in andere producten van Lefebvre Sarrut zichtbaar worden.

Juristen en fiscalisten zijn veel tijd kwijt met het uitpluizen van juridische informatiebronnen en databases. Tegenwoordig is zo veel digitale content beschikbaar dat ze niet meer weten of ze alles wel hebben gezien. ‘De grootste angst van een jurist is dat de wederpartij in de rechtszaal een argument onderbouwt met jurisprudentie die zij niet kennen, waardoor hun zaak omvalt’, aldus Sdu-ceo Sander de Groot en Bluetick-oprichter/ceo Koen Aarns. ‘Dankzij deze overname kunnen we samen het researchproces van juristen in heel Europa verbeteren.’

Bruikbaar in heel Europa

Bluetick werd drie jaar geleden opgericht door data scientists die gespecialiseerd zijn in kunstmatige intelligentie en deze technologie in de juridische markt toepassen. Samen met zeven advocatenkantoren ontwikkelde de startup een eerste zoekmachine waarmee juristen makkelijker jurisprudentie konden vinden. Bluetick kon echter alleen zoeken in openbare databases als rechtspraak.nl. Daarin staat slechts circa 4 procent van alle uitspraken.

Op zoek naar meer juridische content kwam Bluetick terecht bij Sdu, een van de grootste leveranciers van juridische content in Nederland en onderdeel van het internationale Lefebvre Sarrut, marktleider op dit gebied in Europa. Daardoor kan de technologie straks in heel Europa worden gebruikt om te zoeken in uitspraken, commentaren, Nederlandse en Europese wet- en regelgeving en jurisprudentie, uitspraken van klachten- en geschillencommissies en blogs van vooraanstaande juristen. Ook kunnen gebruikers straks met dezelfde technologie zoeken in hun eigen bronnen, naast de juridische databases van Sdu.

Verder dan ‘simpele zoekmachine’

De technologie gaat verder dan een simpele zoekmachine, stellen de partijen. Bluetick zoekt ook naar context en vergelijkbare zoektermen en vindt verbanden tussen uitspraken, ook als woorden en zoektermen niet exact overeenkomen. Met een druk op de knop kunnen juristen en fiscalisten zo alle relevante uitspraken en juridische content vinden. ‘Daarom spreken we meer van een digitale assistent dan van een zoekmachine’, aldus De Groot en Aarns. Het percentage gepubliceerde openbare uitspraken zal de komende jaren stijgen van 4 procent naar in principe alle uitspraken. Met Bluetick is het volgens hen ‘makkelijker zoeken in die enorme berg data’.