LIMA viert tienjarig bestaan met jubileumprogramma

LIMA, digitaal depot voor mediakunst in Nederland en expertisecentrum op het gebied van conservering, onderzoek en distributie, bestaat in 2023 tien jaar. Dit viert de organisatie met een jubileumprogramma waarvan de eerste contouren zichtbaar zijn.

LIMA werd tien jaar geleden opgericht door een klein gespecialiseerd team en heeft zich in die tijd ontwikkeld tot een invloedrijk platform, expertisecentrum en netwerk. Al haar activiteiten zijn gericht op ‘duurzame toegang tot mediakunst en het bevorderen van een kritisch begrip van mediakunst en -technologie binnen nieuwe technologische en maatschappelijke contexten en realiteiten’. 

LIMA gaat deze mijlpaal vieren met een jubileumprogramma dat zal bestaan uit onder meer ‘screenings, workshops, de lancering van een nieuwe visuele identiteit en nog veel meer’. De eerste aankondiging van het jubileumprogramma luidt:

  • Deze maand lanceert LIMA haar Media Art Blog, een nieuwe website die onderdeel is van Mediakunst op Wikipedia, een meerjarig samenwerkingsproject dat mediakunstenaars in de schijnwerpers plaatst door hun werk en levensverhalen zichtbaarder en toegankelijker te maken.
  • Vier nieuwe werken uit de LIMA-collectie zullen in première gaan tijdens het International Film Festival Rotterdam 2023.
  • LIMA Presents: New Work zal op 15 februari in LAB111 in Amsterdam plaatsvinden en nieuw werk tonen van opkomende kunstenaars. Tijdens dit evenement is er ook aandacht voor de lancering van het boek A new era for the distribution of media art.
  • LIMA’s Transformation Digital Art 2023-symposium zal plaatsvinden op 16 en 17 maart. Het doel van dit event is om bestaande en nieuwe strategieën voor de documentatie, overdracht en conservering van digitale kunst te tonen en te bespreken – voor en door kunstenaars, curatoren en conservatoren. Kaartjes zijn hier verkrijgbaar.

Foto boven: Nam June Paik, Electronic Superhighway, 1995.