NARCIS.nl gaat per 1 maart 2023 offline

DANS heft de dienst NARCIS op. Dit houdt in dat vanaf januari alle content met betrekking tot projecten, personen en organisaties op de NARCIS-website wordt bevroren. Op 1 maart wordt deze website offline gehaald, zo meldt de organisatie.

De missie van DANS is het hergebruik van onderzoeksdata te bevorderen en daarmee kwaliteit van de wetenschap te verbeteren. Daarvoor is het belangrijk de rol van DANS als nationaal expertisecentrum en repository voor onderzoeksdata verder te versterken. ‘Zo bieden we wetenschappers de gelegenheid om onderzoeksdata duurzaam op te slaan en deze gemakkelijk vindbaar en toegankelijk te maken.’

Lijst met alternatieven

Als antwoord op de veranderde vraag naar onderzoeksinformatie en toenemende internationale samenwerking ontstaan er ook steeds meer nieuwe (inter)nationale oplossingen, diensten en services. Zo zijn er meerdere alternatieven voor de dienst NARCIS op zowel nationaal, Europees en internationaal niveau. DANS biedt op haar website een overzicht van een aantal van deze alternatieve diensten en welke gegevens deze bevatten, waaronder OpenAIRE, Google Scholar en ORCID.