Schrift-ure 2022 zoekt beste paleograaf van Vlaanderen en Nederland

Op zaterdag 1 oktober vindt in Utrecht de finale plaats van de eerste Vlaams-Nederlandse paleografiewedstrijd. Paleografie, ofwel het kunnen lezen van oude handschriften, is ‘niet alleen belangrijk voor onderzoekers in archieven of bij universiteiten, maar ook gewoon leuk voor iedereen die van geschiedenis en taal houdt’. Beide doelgroepen kunnen meedoen.

De wedstrijd kent twee leeftijdscategorieën: 25+ en 25- (speciaal voor studenten en jongeren). De digitale voorronde vindt plaats van 16 mei tot en met 16 juni, 16.00 uur, op watstaatdaer.nl, een website voor iedereen die spelenderwijs wil kennismaken met oude handschriften en archiefbronnen, en voor (beginnende) onderzoekers en studenten die het lezen van oude handschriften willen oefenen.

Zeven teksten transcriberen

De finale is op zaterdag 1 oktober, 14.00-17.30 uur, in het publiekscentrum van Het Utrechts Archief. Daar zullen de beste paleografen uit de voorronde tegen elkaar strijden om de titel. In beide categorieën worden twee prijzen verdeeld: 500 euro voor de winnaar en 250 euro voor nummer 2. De voorronde en de finale zullen bestaan uit het transcriberen van in totaal zeven teksten. In de voorronde vindt dit digitaal plaats, in de finale schriftelijk. De transcriptieregels worden bij de oefeningen vermeld.

Deelnemers

Schrift-ure 2022 is een project van de deelnemers aan Wat staat daer? en de Vlaamse Rijksarchieven, waaraan de volgende instellingen meewerken: Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), Het Utrechts Archief, Noord-Hollands Archief, Regionaal Archief Tilburg, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Regionaal Historisch Centrum Limburg, Rijksarchief Antwerpen-Beveren, Rijksarchief Brugge, Rijksarchief Gent, Rijksarchief Hasselt, Rijksarchief Kortrijk, Rijksarchief Leuven, Waterlands Archief en Zeeuws Archief.