Samenwerking Mendeley en DANS op gebied van duurzame archivering datasets

Onlangs heeft Mendeley een nieuw data repository platform gelanceerd: Mendeley Data. De door onderzoekers op dit platform gepubliceerde onderzoeksdata worden bij DANS voor de lange termijn opgeslagen.

Mendeley is een platform voor onderzoekers waarop tools voor het maken en delen van wetenschappelijke publicaties worden aangeboden. Ook kunnen onderzoekers via de site communiceren en data uitwisselen.
De door onderzoekers ingediende onderzoeksdata worden gedeponeerd in het nieuwe, gratis, data repository van Mendeley: Mendeley data. DANS vormt het back-end langetermijnarchief van deze repository. DANS (Data Archiving and Networked Services) wil duurzame toegang tot digitale onderzoeksgegevens bevorderen en stimuleert onderzoekers om gegevens duurzaam te archiveren en hergebruiken.
Mendeley wordt, naast de individuele onderzoekers en andere organisaties, een extra datakanaal voor DANS. De dienst biedt mogelijkheden om data en publicaties beter aan elkaar te linken, onder meer door het gebruik van digital object identifiers (DOI’s). Peter Doorn, directeur van DANS, zegt in een persbericht: “Om het delen en hergebruiken van data, ook op de lange termijn, te bevorderen, deponeren onderzoekers hun data in het DANS-archief. Daarnaast verzorgen we lange termijn opslagdiensten voor verschillende publieke en private partijen. Dit houdt in dat de data van deze organisaties in het DANS-archief terechtkomen. De metadata stellen we open access via EASY beschikbaar voor alle onderzoekers.”
Het is voor het eerst dat DANS en Mendeley met elkaar samenwerken. De samenwerking is, aldus DANS, te vergelijken met het internationale e-Depot van de Koninklijke Bibliotheek (KB): de KB vervult met dit e-Depot de archiefrol voor publicaties van internationale wetenschappelijke uitgevers.