2016 Jaar van het Boek

De KB, de CPNB, Bijzondere Collecties, het Letterkundig Museum en de Leescoalitie bundelen in 2016 hun krachten in het kader van het Jaar van het Boek. De betrokken organisaties willen met het initiatief het boek in al zijn verschijningsvormen in de schijnwerpers zetten met bestaande én nieuwe activiteiten. ‘Het is hoog tijd het boek te vieren,’ aldus de initiatiefnemers.

De initiatiefnemers in een persbericht bij wijze van toelichting: ‘De laatste jaren verschenen er regelmatig negatieve berichten over boeken en lezen. Er zou steeds minder gelezen worden, boekhandels hadden het zwaar en bibliotheken moesten sluiten. Maar er is veel positiefs te melden. Dit jaar berichtte het CBS dat het aantal jeugdleden van bibliotheken weer is gestegen en er zit een stijgende lijn in de boekenverkoop. Op populaire festivals als Lowlands is literaire programmering niet meer weg te denken: schrijvers blijken nog altijd in staat om ook een jong publiek in vervoering te brengen. Er is dus alle reden om het boek groots te vieren.’
Het is de bedoeling dat tijdens het Jaar van het Boek bestaande boekencampagnes grootser dan gebruikelijk worden aangepakt en dat er nieuwe activiteiten en evenementen bij komen. Nieuw is onder andere de Verkiezing van het Belangrijkste Boek, die tijdens het Jaar van het Boek wordt georganiseerd.
2016 is ook het jaar dat Nederland en Vlaanderen gastland zijn op de Frankfurter Buchmesse.
De organisatie van Jaar van het Boek vraagt bibliotheken, boekhandels, bedrijven, het onderwijs en andere maatschappelijke en culturele instellingen om zich aan te sluiten bij het Jaar. Bijvoorbeeld door nieuwe activiteiten te organiseren of aan te sluiten bij bestaande boekgerelateerde evenementen, zoals boekenfestivals, literaire salons, voorleesparades, exposities en boekpresentaties. Ideeën kunnen al ingediend worden via het formulier op de website van Jaar van het Boek.