Rusland werkt aan een eigen versie van Wikipedia. Dat maakte de Russische presidentiële bibliotheek vorige week bekend. De overheid vindt dat de Russen toegang moeten kunnen krijgen tot ”betrouwbaardere en meer gedetailleerde” informatie over hun land.
Volgens het persbericht heeft een analyse van Wikipedia uitgewezen dat de website onvoldoende informatie over het land en de afzonderlijke regio’s bevat. Daarom zal een eigen website worden gebouwd, die niet alleen achtergrondinformatie bevat, maar die ook kan fungeren als virtueel museum over Rusland. In het project zal onder meer worden samengewerkt met de nationale bibliotheek van Rusland en de RBA (de Russische bibliotheekvereniging) en wordt gebruik gemaakt van ongeveer 500 bestaande regionale encyclopedieën.
Veel buitenstaanders zien in de plannen een poging tot internetcensuur. Volkkrant schrijft: “het Kremlin heeft dit jaar al meerdere maatregelen ingevoerd om meer controle om het internet te krijgen. Dit wordt volgens het Kremlin gedaan door ‘Westerse dreiging’. President Poetin noemde het internet eerder een ‘project van de CIA’. Sinds februari mag de staat websites blokkeren zonder toestemming van de rechtbank en sinds augustus moeten bloggers met meer dan drieduizend volgers zich aan door de staat opgestelde regels houden.”
Volgens Wikipedia zelf bestaat de Russische versie van de site sinds 2001 en bevat die meer dan 1,1 miljoen artikelen. Het is daarmee de op zeven na grootste versie van de online encyclopedie.