Hanna Jochmann wint Victorine van Schaickprijs 2014, Bibliotheekinitiatiefprijs naar Frysklab

Gisteren is op het Jaarcongres KNVI|NVBA|SOD in Nieuwegein de Victorine van Schaickprijs 2014 uitgereikt aan Hanna Jochmann, voor haar promotieonderzoek naar zoekinterfaces van websites voor kinderen. De Bibliotheekinitiatiefprijs ging dit jaar naar Jeroen de Boer, Bertus Douwes en Aan Kootstra, voor het project Frysklab. Eline Corée won de Victorine van Schaick-Scriptieprijs voor haar adviesrapport ‘Leiden en Omstreken op de virtuele kaart’.

Hanna Jochmann kreeg de prijs  voor haar proefschrift Websites for children: Search strategies and interface design – Three studies on children’s search performance and evaluation (PDF), die volgens de jury interessante inzichten biedt in de wijze waarop informatieve online omgevingen het beste ontworpen en ingericht kunnen worden om het digitale zoekgedrag van kinderen te ondersteunen. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het project ‘De digitale jeugdbibliotheek’ in opdracht van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) en het Sector Instituut Openbare Bibliotheken (SIOB).

Jeroen de Boer, Bertus Douwes en Aan Kootstra  zijn de initiatiefnemers van FryskLab, een mobiel FabLab (fabrication laboratory), ondergebracht in een voormalige bibliobus. FryskLab haakt aan bij het vooral in de VS groeiende samengaan van bibliotheken en FabLabs/makerspaces, een initiatief waarbij bibliotheken hun klanten van alle leeftijden aanmoedigen ook zelf informatieproducent te zijn. Het project startte in november 2012 en is een groot succes. In Europa is BSF de eerste bibliotheekorganisatie die zelf een FabLab heeft opgericht. Jeroen de Boer won dezelfde prijs ook in 2011, met zijn project SocialMediaCaster.

De Victorine van Schaick-Scriptieprijs 2014 is voor Eline Corée voor Leiden en Omstreken op de virtuele kaart (PDF), een HBO-bachelorscriptie over de ontsluiting van erfgoedinformatie via een digitale geo-applicatie. Zij rondde dit voorjaar haar opleiding InformatieDienstverlening & -Management (IDM) aan De Haagse Hogeschool af en voerde haar afstudeeropdracht uit bij Erfgoed Leiden en Omstreken. Momenteel is zij werkzaam als projectmedewerker Communicatie bij Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN).

Foto Frysklab: Esther Valent