‘Rotterdam werkt’: 160 jaar opdrachtfotografie uit verborgen archieven gehaald

Op 18 september opent het Nederlands Fotomuseum, bewaker van het Nederlands fotografisch erfgoed, de fototentoonstelling ‘Rotterdam werkt’. Hierin staat opdrachtfotografie in Rotterdam van 1860 tot nu centraal. 

De tentoonstelling bestaat geheel uit werk dat fotografen hebben gemaakt in opdracht van bedrijven, organisaties en media in Rotterdam. De fotografen hadden daarbij niet alle artistieke vrijheid, maar moesten voldoen aan de wensen van de opdrachtgever. Het vaak botsende maar verrassende spanningsveld tussen beroepspraktijk, gebonden en autonome fotografie in relatie tot de onstuimige economische groei van Rotterdam sinds het begin van de fotografie is het belangrijkste onderwerp. Ze omvat bekende, minder bekende en vooral ook veel anonieme fotografen die werkten voor talloze fotografische afdelingen van multinationals tot en met de Dienst Bouw en Woningtoezicht.

Behalve een keur aan fotografische genres en uitingen geeft de tentoonstelling een gevarieerd, veelal nog onbekend beeld van de Maasstad. In opdracht gemaakte foto’s hadden immers een specifieke functie en werden lang niet altijd in de openbaarheid gebracht, tenzij ze voor bijvoorbeeld reclamedoeleinden waren gemaakt.

‘Rotterdam werkt’ is vanaf 19 september 2020 t/m 10 januari 2021 voor publiek toegankelijk in het Nederlands Fotomuseum.

Fotocredits: Renovatie Pendrecht, circa 1995, opdrachtgever: Woningbouwvereniging OWG; fotograaf: Erno Wientjens