Door Cindy Lammers
Op LinkedIn plaatste een dierenarts een stemmig plaatje. Een koe met kalf, gehuld in ochtendgloren, ‘gemoederlijk’ naast elkaar op nog dampig gras. Idyllischer wordt het bijna niet. Zijn tekst erbij: ‘Gaat dit straks verdwijnen?’ Het leidde tot veel reacties, waarvan legio vergezeld van traanicoontjes. Wat erg. Dit mag niet gebeuren. Laat de blokkadeboeren maar komen.
Om antwoord te geven op de dierenarts: no, sir! Want in het huidige intensieve systeem, waar kalfjes meteen na de geboorte bij hun moeder worden weggehaald, bestaat dit beeld allang niet meer. Wellicht wel bij de biologische boer, of bij een gezellige kleinschalige zorgboerderij. Maar de rest? Die moet juist terug naar dat tafereel op de foto. Niet boeren in een vleesfabriek, maar met oog voor dier, natuur, leefomgeving én mens.
Ik had de dierenarts qua intellect iets hoger ingeschat, maar dit soort narratieven en sentimenten kom je aan de lopende band tegen. Over verschillende hot topics. Wat je dan vooral niet wilt, is dat iemand de boel nog eens extra opstookt. Want het maakt discussie op basis van feiten en wetenschappelijk(!) onderzoek, zonder dit in twijfel te trekken en zonder politieke voorkeuren erbij te halen, alleen maar moeilijker.
Juist nu is ‘terug naar de bron’ belangrijk. Wat is de basis van het probleem? Welke data en statistieken zijn er? Hoe zit iets nu écht?
Het staat ook dicht bij de informatieprofessional. Tijdens de VOGIN-IP-lezing afgelopen mei kwam het verwerken en beoordelen van informatie voorbij in de lezing van Cynthia Liem over de toeslagenaffaire. En factchecker Brecht Castel liet het publiek zien hoe je OSINT kunt inzetten om desinformatie een HALT toe te roepen (zie foto). Misschien ook iets voor de dierenarts.
De IP’er zou als intermediair tussen de vraag naar en het aanbod van informatie niet puur moeten kijken naar wat er is, de kwantiteit, maar ook naar de kwaliteit ervan. Dat gebeurt natuurlijk al, zullen jullie zeggen. Maar extra hameren op dat kritische oog kan geen kwaad. Zeker in de huidige tijd waarin geregeld wordt gezaagd aan de poten van ethiek en moraal. Waar ex-verslaafde ex-voetballers mogen aansporen tot online gokken, de rijken steeds rijker worden en we een kaarsje branden voor de terugkeer van Johan Derksen.
Cindy Lammers is hoofdredacteur van IP.
Deze bijdrage komt uit het digitale magazine IP #5/2022. Klik op de onderstaande button om het hele nummer te lezen.