Reblr reikt je nieuwe bronnen aan tijdens het schrijven

Reblr ontwikkelt met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek een tool die journalisten moet helpen bij het vinden van informatie en die tijdens het typen nieuwe interessante bronnen aanreikt.

Het idee voor Reblr ontstond bij informatietechnoloog Lysander Vogelzang. Hij houdt zich bezig met het verbeteren en inrichten van digitale archieven en had het vermoeden dat hier voor journalisten ook het nodige verbeterd zou kunnen worden. Hij schakelde zijn broer Juriaan Vogelzang in. Samen kwamen ze tot de conclusie dat het vinden van goede, betrouwbare bronnen voor (web-)journalisten een tijdrovende bezigheid is. Bovendien werken veel nieuwssites met aanbevelingen op basis van bijvoorbeeld populariteit van bepaalde artikelen. Zo kunnen rijke, gelaagde achtergrondartikelen worden ondergesneeuwd door bijvoorbeeld veel aangeklikte stukken over het weer.
Door algoritmes te combineren moet een tool ontstaan die de journalist tijdens het typen van een artikel nieuwe en relevante bronnen aanreikt. Uiteindelijk moet Reblr voor zowel grote redacties als ZZP’ers toegankelijk worden. “Het is de bedoeling dat het met een abonnementssysteem gaat werken”, aldus Juriaan Vogelzang.
Lees verder op www.svdj.nl