Rebekah Tromble (Universiteit Leiden) leidt onderzoek naar discussies op Twitter

Rebekah Tromble (Instituut Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden) gaat in opdracht van Twitter een onderzoek naar filterbubbels en discussies op het platform leiden.

Hoe kan Twitter de kwaliteit van de conversatie op het eigen platform bepalen en verbeteren? Om een antwoord te krijgen op die vraag, riep het Amerikaanse internetbedrijf de hulp in van de wetenschap door een onderzoekssubsidie beschikbaar te stellen. Het platform ontving maar liefst 230 onderzoeksvoorstellen. Rebekah Tromble (Instituut Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden) schreef samen enkele collega’s van de TU Delft, Syracuse University en Bocconi University een voorstel dat werd uitverkozen.

Analyse

Tromble, universitair docent Politicologie aan de Universiteit Leiden, en haar team gaan analyseren hoe in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk discussies worden gevoerd rondom polariserende onderwerpen. Daaruit destilleren zij een methode die het mogelijk maakt te begrijpen en te meten hoe gemeenschappen ontstaan rondom bepaalde thema’s en waar en waarom het binnen of tussen die gemeenschappen fout gaat.

Tromble: ‘De laatste jaren is duidelijk geworden dat om de diepere problemen op social media te inventariseren, analyseren en aan te pakken onderzoekers en techbedrijven veel nauwer moeten samenwerken. Dit inititatief met Twitter is een belangrijke kans en een veelbelovende samenwerkingsvorm.’

Twee uitdagingen

Het onderzoeksteam zal zich richten zich op twee uitdagingen waarvoor Twitter zich ziet geplaatst. De eerste is het fenomeen van de zogenaamde echo chambers – homogene, gelijkgestemde groepen die binnen hun bubble steeds eenzelfde standpunt uitdragen en de ‘gemeenschappelijke mening’ bevestigd zien.

“Als mensen niet op de hoogte zijn van andermans standpunten, hebben zij blinde vlekken in hun informatievoorziening. Dit probleem wordt uitvergroot online, omdat mensen meestal die informatie tot zich nemen die is afgestemd op hun voorkeuren en interacties. Er is wel enig bewijs dat filterbubbels en echokamers een probleem vormen op Twitter. Met ons project proberen we dit probleem te duiden,” aldus Nava Tintarev, universitair docent aan de TU Delft.

Daarnaast kampen sociale media met verruwing van de omgangsvormen en intolerantie. Het team gaat werken aan meetmethoden voor onbehoorlijk gedrag op Twitter. “Politieke discussies die online worden gevoerd, worden vaak niet serieus genomen vanwege het vaak wat onbeschaafde karakter. We weten niet hoe die discussies te waarderen, te duiden. In plaats van alle problematische uitwisselingen op één hoop te gooien, maken we onderscheid tussen uncivil en intolerante uitingen. Wellicht dient incivility online een belangrijk en legitiem doel; intolerantie is per definitie een bedreiging voor de democratie”, vertelt Patricia Rossini, postdoctoraal onderzoeker aan Syracuse University (Verenigde Staten).

Meer lezen op de website van Universiteit Leiden.