IKEA start leesbevorderingsproject in Londen

In een samenwerkingsverband met de Man Booker Prijs heeft IKEA in Londen een aantal leeskamers ingericht met kasten vol boeken die op de longlist van de literatuurprijs staan. Bezoekers kunnen de boeken ter plekke lezen of gratis mee naar huis nemen.

Na de presentatie van de nominaties voor de Man Booker Prijs 2018, op 24 juli, maakte IKEA bekend dat het concern de boeken op die lijst gratis zal uitdelen vanuit speciaal ingerichte woonkamers in de vestiging in Wembley, in Londen. Bezoekers kunnen een plekje in de ruimtes reserveren tussen 31 juli en 5 augustus.

IKEA schrijft in een verklaring dat het initiatief een eerbetoon is aan lezen als middel om te ontspannen en dat het bedrijf met de leeskamers bezoekers hoopt te stimuleren ook thuis meer te lezen. Tien procent van de Britten heeft in het afgelopen jaar geen enkel boek gelezen, en in dertien miljoen boeken is begonnen zonder dat ze werden uitgelezen. IKEA zegt zelf onderzoek te hebben gedaan naar de leesgewoontes van Britten en concludeert onder meer dat drieëndertig procent alleen pogingen doet om boeken te lezen tijdens de zomervakantie.

Ook het Nederlandse Bol.com heeft een leesbevorderingsactie aangekondigd. Op 3 t/m 5 augustus verzacht het bedrijf het fileleed van vakantiegangers door – in ruil voor een foto van het hectometerpaaltje waar je stil staat – gratis e-books weg te geven, via de actiepagina ‘Ik sta stil’.