Overheid lanceert algoritmetoezichthouder

Gisteren gaven minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming), staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) en Aleid Wolfsen (voorzitter AP) het startsein voor het overkoepelende en domeinoverstijgende toezicht op algoritmes.

De algoritmetoezichthouder coördineert de samenwerking tussen de Nederlandse toezichthouders op het gebied van algoritmes. Dit moet leiden tot meer grip op algoritmegebruik en dat dit ook op verantwoorde wijze gebeurt. Door betere samenwerking kunnen klachten van burgers eerder worden doorgestuurd en opgepakt, zo stelt de overheid. Verder worden risico’s bij algoritme-inzet eerder gesignaleerd en daardoor beter voorkomen of in de kiem gesmoord.

Binnen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) start een nieuw organisatieonderdeel met de nieuwe taken: de directie Coördinatie Algoritmes.

Algoritmes reguleren

Het inrichten van de algoritmetoezichthouder is een van de actielijnen vanuit de prioriteit ‘Algoritmes reguleren’ uit de werkagenda Waardengedreven Digitaliseren. Eind 2022 lanceerde Van Huffelen al het Algoritmeregister voor de Nederlandse overheid, een belangrijke stap naar transparantie over algoritmes. Vanuit haar coördinerende rol in digitalisering stuurt Van Huffelen de directie Coördinatie Algoritmes beleidsmatig aan. De minister voor Rechtsbescherming blijft verantwoordelijk voor het beheer van en het toezicht op de financiële middelen van de AP.

Aansluiten bij de algoritmecommunity op Pleio kan op algoritmes.pleio.nl.