Oud-directeur KIT schrijft roman over afbraak cultureel erfgoed door bezuinigingen

Deze maand is bij uitgeverij In de Knipscheer het boek De verkwanseling van een kroonjuweel verschenen, van de hand van Hans van Hartevelt, oud-directeur van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). InformatieProfessional besteedt in nummer 8 aandacht aan deze uitgave in de vorm van een boekbespreking en een interview met de auteur.

Eerder deze maand kwam van Harteveld aan het woord in een uitzending vanTegenlicht, getiteld ‘Digitaal Geheugenverlies’. In die aflevering werd onder meer aandacht besteed aan de ontmanteling van de KIT-bibliotheek. Een deel van collectie van de wegbezuinigde bibliotheek werd gered van de versnipperaar door Dr. Ismail Serageldin, directeur van de bibliotheek van Alexandrië. Op 9 september werden de eerste exemplaren van het boek gepresenteerd, tijdens de Tegenlicht Meet Up in Amsterdam die volgde op de uitzending.

In De verkwanseling van een kroonjuweel wordt het proces van afbraak en sanering beschreven dat vele instituten en organisaties heeft getroffen na de overheidsbezuinigingen. Geïnspireerd op zijn eigen ervaringen als directeur van de bibliotheek van het KIT, probeert van Hartevelt de verschillende rollen en belangen binnen een dergelijk proces weer te geven, waarbij ook een inkijk gegeven wordt achter de schermen van de Haagse politiek.