Faillissement Swets Information Services heeft grote gevolgen

Swets Information Services B.V. in Leiden is door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen 110 werknemers hun baan. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt in een persbericht. Swets Information Services (SIS) is een onderdeel van Swets & Zeitlinger, dat maandag al uitstel van betaling had gekregen.

Volgens het bericht heeft het managementteam van Swets samen met curator mr. Marcel Groenewegen tevergeefs gezocht naar oplossingen. Het lukte eerder dit jaar bijvoorbeeld niet om het gehele concern, inclusief de activiteiten in het buitenland, via een veilingprocedure te verkopen. Daarom is op 23 september het faillissement aangevraagd. De rechtbank van Amsterdam stemde daar mee in en kende tevens een afkoelingsperiode van twee maanden toe. Het faillissement staat vooralsnog los van de andere onderdelen van Swets & Zeitlinger, die op dit moment nog niet betrokken zijn bij het faillissement.

RTLZ schreef donderdag dat een bankenconsortium en geldschieter Intermediate Capital Group (ICG) mogelijk 72 miljoen euro aan investeringen kunnen verliezen door de problemen bij de Swets & Zeitlinger Group. Volgens de site onstond de schuldenlast in 2007, toen investeerder Gilde Swets overnam. Ter financiering daarvan leende Swets & Zeitlinger Group tientallen miljoenen van een consortium van banken onder leiding van Royal Bank of Scotland en het Britse ICG. Het Financieele Dagblad schrijft dat de malaise bij het in 1901 opgerichte bedrijf al tien jaar duurt. In 2004 bedroeg de omzet nog 907 miljoen. De krimp die volgde werd mede veroorzaakt door concentratie op de beter renderende regio’s waar Swets actief was. Activiteiten in bijvoorbeeld Zuid-Korea werden afgestoten.

In een ander bericht meldt RTLZ dat SIS geen onbelangrijk onderdeel van het concern lijkt te zijn. Uit gegevens van de KvK blijkt dat het bedrijf veel dochterondernemingen heeft:  Frencken Information Services, Swets Concordia, Swets Domus, Swets & Zeitlinger International Holding, Jongbloed Juridische Boekhandel en Accucoms. In het jaarverslag van het concern wordt Accucoms genoemd als een van de twee strategische groeimotoren.

Volgens het persbericht voert het management van SIS de komende dagen samen met curator Groenewegen gesprekken met partijen die mogelijk interesse hebben in de overname van onderdelen van het bedrijf, dat al bestaat sinds 1901. Men hoopt op die manier nog een deel van de werkgelegenheid te kunnen behouden. Er zal ook worden onderzocht of afzonderlijke onderdelen of activiteiten van het bedrijf zelfstandig kunnen worden voortgezet. Betrokken uitgevers, zoals Elsevier, waarschuwen hun klanten ondertussen, om terughoudend te zijn met de betalingen aan Swets. Bedrijven als LM Information Delivery en ILGE Subscription Management waren er snel bij om klanten van Swets een mogelijkheid te bieden lopende abonnementen om te zetten naar nieuwe.