Orphans Film Symposium voor het eerst in Europa

Van 30 maart t/m 2 april 2014 wordt in EYE het Orphans Film Symposium gehouden. Het is de eerste keer dat dit evenement in Europa neerstrijkt.

Het negende Orphans Film Symposium is gewijd aan de zogenaamde ‘verweesde film’, films die in de steek zijn gelaten door hun makers en nog geen plek hebben in de traditionele filmgeschiedenis. De wereldpremière van de lang verloren gewaande, gerestaureerde stille film East Is West (VS, 1922) – boven water gekomen in de EYE-collectie – luidt het symposium in.

Het thema van Orphans 9 is ‘The Future of Obsolescence’, vrij vertaald als: ‘Wat doen we met films die uit zicht dreigen te verdwijnen?’ Die vraag is urgenter nu de veranderingen  dankzij digitale technologieën  nog sneller gaan dat in het verleden, waardoor elke nieuwe medium bij verschijning al verouderd lijkt. Drie dagen lang vinden er in EYE meer dan vijftig presentaties plaats door filmarchieven, kunstenaars en curatoren. Steeds gaat het daarbij om teruggevonden en pas gerestaureerd materiaal uit allerlei filmarchieven en privécollecties die in de steek zijn gelaten door hun makers of bezitters, zoals gecensureerd materiaal, testfilms, surveillancebeelden, underground films, bedrijfsfilms, medische films, etnografische films, home movies, stock-films en ander found footage. Tientallen van deze filmhistorisch ‘verwaarloosde’ films van over de hele wereld worden van tijdens het symposium door specialisten van commentaar en context voorzien.

Tijdens Orphans 9 presenteert ook een aantal kunstenaars nieuwe werken, zoals Frank Scheffer en Paul Cohen (Zoetrope People, 1980/2014) en Bill Morrisson, die het grootste deel van zijn filmarchief verloor toen zijn huis overstroomde tijdens orkaan Sandy. Toch bleef er één doos over met Super8-materiaal dat hij zelf heeft geschoten tussen 1980 en 1990. Het Museum of Modern Art in New York presenteert een compilatie van ongeïdetificeerd en ogenschijnlijk opgegeven materiaal met de grootste zwarte filmster uit de jaren 10: Bert Williams. Ook andere directeuren en conservatoren van internationale filmarchieven zijn aanwezig om hun recente projecten toe te lichten, zoals die van de Cinematek Brussel, Deutsche Kinemathek, Czech National Film Archive, Museo del Cine, Buenos Aires, Albanian Film Archive, Filmoteka Narodowa en National Film Archives of the Philippines.

Orphans 9 is georganiseerd in samenwerking met  New York University (initiator) en de Universiteit van Amsterdam. Aanmelden voor het symposium is verplicht.