Openbare bibliotheken roepen op tot ondertekening manifest

Enkele weken na de lancering van de Facebookpagina Mijn bieb moet blijven hebben de Nederlandse openbare bibliotheken een gelijknamig manifest gepubliceerd op mijnbiebmoetblijven.nl. Iedereen die lokale bibliotheken een warm hart toedraagt wordt opgeroepen het manifest te ondertekenen.

De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) heeft het manifest gepubliceerd in het kader van de behandeling van de bibliotheekwet in de Tweede Kamer en de Gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. De VOB wil de ingezamelde handtekeningen op 12 maart overhandigen aan minister Bussemaker en aan tientallen lokale bestuurders, verspreid over heel Nederland. De vereniging schrijft op de actiesite:

“De afgelopen jaren zijn er al meer dan 200 bibliotheken door bezuinigingen gesloten. Op 12 februari 2014 werd daarom de Facebook-community Mijn bieb moet blijven gestart. Vijf dagen en 1500 likes verder besloten wij om het internetmanifest Iedere gemeente een bibliotheek te starten dat kan worden aangeboden aan de politiek. Op woensdag 12 maart aanstaande bieden wij dit manifest aan minister Bussemaker van Cultuur aan. Tegelijk zullen tientallen lokale bestuurders het manifest overhandigd krijgen.”

De Facebookpagina heeft inmiddels meer dan 2400 ‘likes’ ontvangen. Het manifest is op het moment van schrijven ondertekend door 1302 mensen, waaronder een aantal prominenten.