Nationale Bibliotheek Catalogus live bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam

Bezoekers en leden van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) hebben sinds gisteren via www.oba.nl toegang tot de Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC+), de nieuwe manier van zoeken binnen de collectie van de OBA. Het is de eerste stap van stichting Bibliotheek.nl naar landelijke uitrol.

Met intelligente zoektechnieken, een betere koppeling tussen vergelijkbare titels en uitgebreidere filtermogelijkheden is het eenvoudig zoeken en navigeren binnen en tussen de verschillende lokale en landelijke bronnen. Bibliotheek.nl (BNL) ontwikkelt de NBC+ in opdracht van het ministerie van OCW.

De NBC+ biedt op termijn toegang tot het volledige bezit van alle openbare bibliotheken in Nederland en tevens tot een groot aantal landelijke bronnen. Hiermee komen miljoenen documenten op een makkelijke manier voor een breed publiek beschikbaar. Het systeem is zo ontwikkeld dat andere partijen met apps en portals kunnen aansluiten op de NBC+. De ebookcollectie van de Bibliotheek zal over enige tijd ook via de NBC+ doorzoekbaar zijn.

De koppeling van de OBA aan de NBC+ is de eerste stap in de landelijke uitrol. De komende maanden zullen meer bibliotheken volgen. Naar verwachting zijn in de loop van 2015 alle openbare bibliotheken aangesloten. Tijdens dit proces wordt ook het aantal bronnen uitgebreid dat via de NBC+ kan worden geraadpleegd. Dit betekent voor de gebruiker dat er steeds meer data beschikbaar komen die op een overzichtelijke manier worden gepresenteerd.

Hans van Velzen, directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA): “Wij zijn blij dat de prachtige OBA-collectie de basis vormt voor deze nieuwe dienstverlening aan de gebruikers van de openbare bibliotheken in Nederland. Het sluit ook aan bij onze ambitie om voorloper te zijn op het gebied van bibliotheekinnovatie.”

Diederik van Leeuwen, directeur Bibliotheek.nl (BNL): “Het zoeken naar informatie bij de Bibliotheek gaat een nieuw tijdperk in met de komst van de Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC+).  Het verknopen van de collecties van alle bibliotheken en andere bronnen is een technisch en organisatorisch hoogstandje waar jaren aan gewerkt is. Dit is in eerste instantie voor de klant minder zichtbaar, maar voor nu een fantastisch resultaat”.

Zie ook:

Nederlandse bibliotheken bouwen één online catalogus

OCLC en Bibliotheek.nl leggen fundament onder Nationale Bibliotheekcatalogus