Nederlandse archivarissen zetten zichzelf op de kaart met #ArchiveShelfie

De hashtag #ArchiveShelfie, een initiatief van Nederlandse archivarissen, krijgt veel internationale navolging op Twitter. De variant op het woord van het jaar 2013 werd geintroduceerd als grap maar lijkt steeds serieuzer te worden opgepakt door archieven wereldwijd.

Luud de Brouwer van het Regionaal Archief Tilburg plaatste de eerste #ArchiveShelfie op 21 februari. Jojanneke van Zandwijk schrijft op het platform Archief 2.0: “Vrijdag 21 februari postte Luud zijn eerste shelfie. Na het weekend twitterde ik de eerste #ArchiveShelfie namens het archief. Ik nodigde via een Nederlandstalige en een Engelstalige tweet archieven uit om deel te nemen. Ik benaderde actief een paar archieven in het buitenland. En ik stuurde een mail naar communicatiemedewerkers in vele archieven, met de vraag mee te twitteren, Facebooken of Instagrammen. Vrijwel meteen stroomden de reacties binnen. Archieven uit Canada, Frankrijk, Schotland, Oostenrijk, Duitsland, Amerika, Brazilië, Zwitserland, Engeland en een aantal Nederlandse archieven deden al snel mee.”

Meer in de bijdrage Selfie? Shelfie? #Archiveshelfie! Het gebruik van de hashtag kan onder meer worden gevolgd via de zoekmachine Topsy.

Zie ook de column Shelfie uit #IPLingo in InformatieProfessional 1, 2014