De OBA lanceert kindersite

De OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) heeft OBAjunior.nl gelanceerd.  Op deze zoek- en ontdeksite vinden kinderen materialen uit de collectie die specifiek bij hen passen. Ook biedt de site op deze groep afgestemde informatiebronnen, zoals informatieve video’s van NTR Schooltv.nl.

Het geïntegreerd zoeken op OBAjunior.nl is gebaseerd op de OBA-API, waarop zowel intern als extern speciale doelgroep-frontends gebouwd kunnen worden. Doel is om de vele informatiesets van de OBA en externe bronnen op een zo gebruiksvriendelijk mogelijke manier te ontsluiten. Bijvoorbeeld: een kind dat in het reguliere OBA-zoekvenster naar ‘vossen’ zoekt, krijgt ruim 2000 resultaten. Met deze frontend is dit gereduceerd tot 370 boeken die op eenvoudige wijze verder gefilterd kunnen worden.

Het kind centraal 

Op OBAjunior.nl staan kinderen in de basisschoolleeftijd centraal. De site sluit, sterker dan OBA.nl, intuïtief aan op de zoekstrategie en visuele verwachting van deze doelgroep. Zo speelt beeld een prominente rol en kunnen kinderen horizontaal zoeken in de thema’s. Populaire series hebben een prominente plek en het kind kan makkelijk een persoonlijke leeslijst maken met boeken en materialen uit de OBA-collectie.

Zoeken op diverse niveaus 

Mark Vos, eindredacteur OBA online, in een persbericht: “Met deze website bieden we kinderen een mooie aanvulling op bestaande zoekmachines, zodat ze op een veilige en betrouwbare manier relevante informatie vinden over zowel de OBA-collectie als vanuit externe bronnen.” Om de zoekresultaten zo passend mogelijk te maken, kiest het kind tijdens het zoeken voor één van de drie hoofdcategorieën: lezen, informatieve boeken of voorlezen. De keuzes die worden gemaakt in het zoekproces zijn duidelijk zichtbaar, zodat het kind leert hoe een zoekmachine werkt. Resultaten worden verrijkt met extra informatiebronnen, zoals video’s van NTR Schooltv.nl en resultaten uit Wizenoze, een database met betrouwbare websites waarmee kinderen veilig kunnen zoeken. De technologie van Wizenoze herkent automatisch het leesniveau van een tekst en biedt zo informatie passend bij het niveau van de gebruiker.

Ontwikkeling

De website OBAjunior.nl is ontwikkeld met digitaal bureau No Protocol. Bij de ontwikkeling is een testpanel van kinderen ingezet. Met de lancering van de site maakt de OBA een start met het aanbieden van op maat gemaakte online omgevingen voor specifieke doelgroepen.