Talpa Network neemt het ANP over

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) krijgt een nieuwe eigenaar. Talpa neemt alle aandelen over van Vereniging Veronica. Veronica was sinds 2010 de eigenaar van het ANP.

Talpa-eigenaar John de Mol in een persbericht: “Zoals bekend wil Talpa Network uitgroeien tot een groot en modern cross-mediabedrijf op de Nederlandse markt. Met de acquisitie van het ANP voegen we daar onafhankelijk en betrouwbaar nieuws aan toe. Daar ben ik erg blij mee. Op het terrein van de nieuwsvoorziening in dit land ken ik geen sterker merk dan het ANP als je denkt aan snelheid en feitelijke juistheid. Uitgerekend in deze tijden waarin fakenieuws aan de orde van de dag is, moeten we onafhankelijke berichtgeving koesteren. Wij gaan het ANP een vooraanstaande en speciale plek geven binnen Talpa Network.”

De journalistenvakbond NVJ maakt zich zorgen, vertelt secretaris Thomas Bruning aan de Volkskrant. ‘Het nationaal persbureau is belangrijk voor ons journalistieke landschap, zeker voor kleinere mediabedrijven. Talpa is minder neutraal dan de vorige eigenaar.’ ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen zegt daarover: ‘Tijdens de onderhandelingen zei Talpa direct dat we journalistiek onafhankelijk blijven en ze ons redactiestatuut onderschrijven. Als er slecht nieuws is over De Mol, zullen we daar gewoon over berichten.’ Nu alleen hopen dat eigenaar John de Mol toch niet in de telefoon klimt, iets wat hij volgens innovatiestrateeg Marianne Zwagerman  pleegt te doen bij het tv-programma Hart van Nederland.