Kaart van het Verzet toont verzetsdaden tijdens de oorlog

Als publieksaftrap van het Jaar van Verzet 2018 werd op 25 februari  jl. de Kaart van het Verzet gelanceerd. Op de digitale kaart, verzorgd door Netwerk Oorlogsbronnen (NOB), staan bekende en minder bekende verzetsdaden in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Verspreid over het land zijn verschillende soorten verzetsacties te zien, zoals hulp aan neergestorte Engelse en Amerikaanse soldaten in de Peel. Ook de organisatie van ‘zwarte avonden’ met huiselijke optredens staan erop. Net als de oprichting van verzetsbladen en overvallen zoals die op het Huis van Bewaring Leeuwarden door de KP Friesland. Daarbij werden 51 mensen bevrijd.

Geen totaaloverzicht

De kaart biedt geen totaaloverzicht van verzetsdaden of verzetsmensen. De Kaart van Verzet laat zien wat thematisch mogelijk is met digitaal ontsloten, gekoppelde en verrijkte bronnen uit de Tweede Wereldoorlog. Binnen de collectieportal Oorlogsbronnen.nl verbindt het Netwerk Oorlogsbronnen fysiek verspreide WO2-bronnen en gegevens over personen, plaatsen, gebeurtenissen en onderwerpen uit 1940-1945. Deze WO2-zoekmachine bevat ruim tien miljoen bronnen uit en over de Tweede Wereldoorlog en dit aantal blijft groeien.

(bron: oorlogsbronnen.nl)