Nominaties Nederlandse Dataprijs 2014 bekend

Research Data Netherlands (RDNL), een samenwerkingsverband van 3TU.Datacentrum en DANS, reikt op woensdag 24 september de Nederlandse Dataprijs uit, in de Meervaart in Amsterdam. De Nederlandse Dataprijs geeft waardering aan onderzoekers die data bij elkaar brengen, documenteren en toegankelijk maken voor anderen.

Voor de verkiezing van 2014 zijn zes genomineerden geselecteerd:

Longitudinal Aging Study Amsterdam LASA

De LASA dataset vertegenwoordigt rijke gegevens van een multi-cohort sequentiële, multidisciplinaire langlopende studie naar veroudering. De dataset beslaat gegevens van meer dan 5000 ouderen over sociaal, emotioneel, cognitief en lichamelijk functioneren in longitudinaal perspectief.

Nederlandse Liederenbank / Dutch Song Database

Database met de metadata en een steeds groeiende hoeveelheid data van ca. 170.000 Nederlandse liederen van Middeleeuwen tot de 20e eeuw, uit alle denkbare domeinen.

Sound Toll Registers Online

De data uit STR (Deense Sonttolregisters) behoren tot de belangrijkste bronnen voor de economische en maritieme geschiedenis van Nederland en de rest van Europa. De databank bevat de gegevens van de 1,5 miljoen doorvaarten uit de jaren 1633-1857. De resterende 300.000 doorvaarten, uit de periode 1497-1630, worden nu ingevoerd.

CADDementia

De dataset bestaat uit 384 MRI scans van dementerende patiënten met de ziekte van Alzheimer, patiënten met mild cognitive impairment (een lichte vorm van dementie) en gezonde vrijwilligers.

DINED

DINED is een database en informatie systeem voor (student)ontwerpers over de variatie van menselijke maten van Nederlanders (kinderen, studenten, volwassenen en ouderen) en andere populaties.

KNMI Climate Explorer

De KNMI Climate Explorer is een verzameling weer- en klimaatdata uit veel gedistribueerde bronnen die laagdrempelig toegankelijk is voor download (voor zo ver door de dataleverancier toegestaan) in een uniform, algemeen geaccepteerd format.

Bij de beoordeling van de inzendingen worden diverse criteria meegewogen, zoals de mate waarin de dataset uitnodigt tot verder onderzoek, de toegankelijkheid van de data en brede toepassingsmogelijkheden. Er is een prijs voor de humaniora en sociale wetenschappen en een prijs voor de exacte en technische wetenschappen.

Mensen die bij de prijsuitreiking aanwezig willen zijn kunnen zich aanmelden op de website van RDNL.