Nieuwscheckers wint Prijs van de Europese Burger

Nieuwscheckers heeft de Nederlandse ronde van de Prijs van de Europese Burger gewonnen. Het Europees Parlement kent deze prijs jaarlijks toe aan projecten en initiatieven die een uitzonderlijke prestatie binnen de EU leveren.

Nieuwscheckers, een factcheckinitiatief van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden, strijdt tegen desinformatie door nieuwsitems te factchecken en tips te geven hoe anderen ook nieuwsitems kunnen inschatten en beoordelen op hun waarheidsgetrouwheid. De missie van Nieuwscheckers is om het publiek te helpen (online) nieuws en informatie op waarde te schatten. Zo proberen zij de kwaliteit van het publieke debat te verbeteren. Daarnaast maken zij studenten Journalistiek en Nieuwe Media bekend met factcheckmethoden en -tools, zodat zij als toekomstige journalisten in staat zijn informatie te evalueren en verifiëren.

Onderdeel van burgerschap

Vanuit alle Nederlandse inzendingen voor de Prijs van de Europese Burger werden vijf projecten gekozen die doorgingen naar de finale. Hieruit kwam Nieuwscheckers uit de bus als Nederlandse winnaar. Europarlementariër en jurylid Sophie In ’t Veld (D66) beoordeelde de verschillende projecten die in aanmerking kwamen voor de Prijs: ‘Burgerschap is iets wat je actief moet invullen. Er zijn rechten aan verbonden, maar ook verantwoordelijkheden, zoals jezelf informeren. Nieuwscheckers verdient deze Prijs van de Europese Burger, omdat ze bijdragen aan dit cruciale onderdeel van het burgerschap. Desinformatie ondermijnt onze samenleving en ik ben dankbaar voor het terrein dat Nieuwscheckers – voor ons allen – herovert.’

Grote maatschappelijke waarde

Nieuwscheckers zegt ‘helemaal verrast te zijn’ door de toekenning van de prijs. ‘Zeker omdat we ook politici zoals leden van het Europees Parlement regelmatig factchecken en op onjuistheden betrappen. Gelukkig erkent het Europees Parlement op deze manier dat het checken van claims in het publieke debat van grote maatschappelijke waarde is.’

De Prijs van de Europese Burger wordt jaarlijks uitgereikt. Per lidstaat wordt één winnaar gekozen, bij hoge uitzondering twee. Nieuwscheckers zal op 8 november worden geëerd in het Europees Parlement in Brussel tijdens een ceremonie waarbij alle winnende projecten uit de verschillende Europese lidstaten samenkomen.

De coördinatie van Nieuwscheckers is in handen van Alexander Pleijter (foto links) en Peter Burger (foto rechts). 
Foto: Juliën van Eck.