Creatieve denkers komen met groeimanifest voor ‘bibliotheek van de toekomst’

In 2040 bestaan bibliotheken nog en staan zij midden in de samenleving, maar dan moeten ze wel nú hun koers bepalen voor de toekomst. Dat is het advies van zeven creatieve denkers en innovators aan bibliotheken en beleidsmakers. De afgelopen tien maanden verkende de denktank trends en scenario’s, met als resultaat het groeimanifest Een bibliotheek in 2040.

In 2040 is Nederland vergrijsd, diverser, zit digitalisering in alle facetten van het leven, is het tekort aan onderwijzers gegroeid, is er meer aandacht voor privacy, maar ook een grotere kloof tussen burgers. De bibliotheek die voldoet aan de wensen van de gebruikers in dit toekomstscenario, is tegelijk een veilige haven, de plek waar je vaardigheden ontwikkelt en de community waar je actief burgerschap stimuleert en ontplooit. Kortom, in de bibliotheek van de toekomst kun je terecht voor individuele én maatschappelijke ontwikkeling. Dit is de belangrijkste conclusie uit het groeimanifest Een bibliotheek in 2040, ondertekend door een denktank van zeven denkers en doeners met een hart voor de openbare bibliotheek. De inzichten zijn een oproep aan bibliotheken om nu de juiste keuzes te maken zodat ze in de toekomst aansluiten bij de behoefte van de gebruiker van de bibliotheek.

School of life en Public space

Het groeimanifest geeft concrete voorbeelden hoe de bibliotheken van nu invulling kunnen geven aan zo’n ‘bibliotheek van de toekomst’. In ‘The School of life’ of ‘Huis van verhalen’ draait alles om de mensen en wat zij (van) elkaar leren. De ‘Public space’ is een veilige, digitale publieke ruimte waar eerlijk internet centraal staat. In ‘De democratische bibliotheek’ nemen de gebruikers/bezoekers samen beslissingen. De medewerker van de toekomst is tegelijk de facilitator, curator en zelfs coach. Voor de gebruikers van de bibliotheek ziet de denktank in 2040 diezelfde rollen weggelegd: de bibliotheek is straks van iedereen, en iedereen helpt elkaar vooruit, ‘peer to peer’.

Buiten de bibliotheekbranche

De denktank bestond uit personen van buiten de bibliotheekbranche maar met kennis van onder andere communityvorming, technologisering, diversiteit en innovatie. Op verzoek van Probiblio ging de denktank aan de slag met de vraag: ‘Hoe ziet de bibliotheek van de toekomst eruit?’ Ze wonnen informatie in bij bibliotheekgebruikers, trendwatchers, studenten van de Avans Hogeschool in Den Bosch en tijdens werksessies in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. De denktank koos voor de term ‘groeimanifest’, omdat de toekomst doorlopend verandert en ideeën daarover zich ook constant moeten aanpassen. Dat vraagt om een manifest dat meegroeit met nieuwe inzichten. 

> Klik hier voor meer informatie over het project en de denktank.
> Download hier het groeimanifest Een bibliotheek in 2040.