Na Nieuwscheckers stopt ook NU.nl met factcheckprogramma van Facebook

‘Een belangrijke reden voor het stopzetten van de samenwerking met Facebook is dat het sociale medium en NU.nl van mening verschillen over welke berichten moeten worden gefactcheckt.’ Dat schrijft NU.nl.

In maart van dit jaar werd bekend dat het project Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden stopte met het controleren van berichten voor Facebook.’ De onderhandelingen tussen de Universiteit Leiden en Facebook zijn stukgelopen omdat noch Facebook noch de universiteit de juridische kosten wil betalen als een factchecker wordt aangeklaagd tegen smaad of laster,’ meldde het Leids Universitair Weekblad Mare.

Nu gaat ook bij NU.nl de stekker eruit. Facebook wil niet dat NU.nl uitspraken van politici factcheckt. “Ze moeten kunnen zeggen wat zij willen, ook als dat betekent dat er onwaarheden worden verspreid,” schrijft NU.nl. En daar heeft NU.nl als journalistieke organisatie principiële bezwaren tegen.

Facebook heeft in Nederland nu geen officiële partner meer die berichten op het sociale medium controleert op onwaarheden. Het sociale medium begon in maart 2017 in Nederland met dit programma, dat ook in veel andere landen actief is.

(Bron: www.nu.nl)