Emmy Award voor ‘Bellingcat – Truth In A Post-Truth World’

De VPRO-documentaire Bellingcat – Truth In A Post-Truth World kreeg afgelopen maandag in New York een International Emmy Award.

Bellingcat – Truth in a Post-Truth World is gekozen als de beste in de categorie Documentary. Ook de Nederlandse documentaire Dance or Die van de NTR viel in de prijzen; zij kreeg een Emmy  als beste in de categorie Arts Programming. De Emmy Awards gelden als de belangrijkste internationale tv-onderscheidingen ter wereld.

De documentaire volgt een internationaal team van burgerjournalisten dat hun kennis van sociale media, reconstructietechnieken en audio-analyses inzet om diepgravend onderzoek te doen. Naar de MH17-ramp bijvoorbeeld, via Google Earth, dashcam-beelden en Facebookprofielen. Of naar de misstanden in Syrië, waarbij video’s nauwkeurig worden gecontroleerd op echtheid, om vervolgens te worden opgeslagen in een grote database voor mogelijk toekomstige rechtszaken.

Verder kijken

  • De documentaire is hier bekijken
  • In de serie DocTalks worden de regisseurs van spraakmakende documentaires de meest prangende vragen voorgelegd. In deze aflevering spreekt Nadia Moussaid met regisseur Hans Pool over zijn documentaire Bellingcat – Truth in a Post-Truth World.