Nieuwe versie Wikipedia-app richt zich op mobiel bewerken en gratis toegang in ontwikkelingslanden

Nadat in juni de Wikipedia-app voor Android al was voorzien van een grote update, heeft Wikimedia vorige week ook een nieuwe versie van de app voor iOS vrijgegeven. De opvallendste verbeteringen zijn het eenvoudig kunnen bewerken van artikelen en de compatibiliteit met Wikipedia Zero, een project dat Wikipedia via gratis dataverkeer beschikbaar wil stellen in ontwikkelingslanden.

The Wikimedia Foundation meldt op het eigen weblog dat de apps een volledig nieuw ontwerp hebben gekregen. Behalve dat zouden ze sneller moeten zijn, kan er makkelijker worden overgeschakeld naar een andere taal en kunnen pagina’s bewaard worden om later offline gelezen te worden. De belangrijkste verandering is echter dat pagina’s nu eenvoudig kunnen worden bewerkt door gebruikers, ook als die niet zijn ingelogd op de website. Mobiel bewerken was al mogelijk sinds juli vorig jaar, maar de eerste versie van de editor was nog niet zo gebruiksvriendelijk voor nieuwe gebruikers, terwijl de online encyclopedie wel al langer de ambitie heeft om het bewerkproces juist voor die doelgroep laagdrempeliger te maken. Wikipedia kampt al enige jaren met een teruglopend aantal redacteuren.

De nieuwe app bevat ook een koppeling naar Wikipedia Zero, een project waar Wikimedia sinds 2011 aan werkt. Binnen dit programma wordt samengewerkt met Internet Service Providers (ISP’s) in ontwikkelingslanden die de sites van de stichting gratis beschikbaar stellen, door geen kosten in rekening te brengen voor het dataverkeer. De nieuwe versie van de app bevat een icoontje dat aangeeft wanneer een ISP participeert in het project. Wikipedia Zero is momenteel beschikbaar in 34 landen.