Nieuwe campagne Free Press Unlimited: ‘Onderzoeksjournalistiek verandert je blik’

Free Press Unlimited is een online campagne gestart om het belang en de kracht van onderzoeksjournalistiek te belichten.

Onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Door te onderzoeken, signaleren en onthullen wordt de macht gecontroleerd en komen misstanden aan het licht, weet Free Press Unlimited. Denk aan financiële misstanden als de Pandora en Panama Papers, maar ook aan het toeslagenschandaal waar Trouw in 2018 voor het eerst over publiceerde, waarna in 2019 in samenwerking met RTL Nieuws de zaak verder boven tafel kwam en de regering aftrad. En afgelopen week nog liet Tim Hofman met zijn programma BOOS de kracht van onderzoeksjournalistiek zien.

Toch wordt het belang ervan nog wel eens vergeten en worden onderzoeksjournalisten regelmatig bedreigd of aangevallen. Daarom start Free Press Unlimited de online campagne. De komende twee weken brengt ze met verschillende online uitingen het belang van onderzoeksjournalistiek en van de bescherming van journalisten onder de aandacht. De campagne wordt afgesloten met ‘een kunstzinnige publieke stunt’.