Nieuw voorspellend model leert op telefoon typen als mens

Een nieuw voorspellend typemodel kan verschillende soorten gebruikers simuleren en zo helpen om het gebruik van telefoons te optimaliseren. Onderzoekers van de Aalto Universiteit in Finland hebben het model ontwikkeld.

De onderzoekers creëerden een machine-learning model dat zijn virtuele ‘ogen en vingers’ en werkgeheugen gebruikt om een zin te typen, net zoals mensen dat doen. Dat betekent dat het ook soortgelijke fouten maakt en deze moet corrigeren.

‘Typen op een telefoon vereist handigheid en visuele waarneming: we drukken op knoppen, lezen tekst na en corrigeren fouten. We gebruiken ook ons werkgeheugen. Automatische tekstcorrectiefuncties kunnen sommige mensen helpen, terwijl ze voor anderen het typen moeilijker kunnen maken’, zegt professor Antti Oulasvirta van de Aalto Universiteit.

Samenwerking met Google

Het voorspellende typemodel is ontwikkeld in samenwerking met Google. Nieuwe ontwerpen voor telefoontoetsenborden worden normaal gesproken getest met echte gebruikers. Het doel van het project is om deze tests aan te vullen zodat toetsenborden sneller en eenvoudiger geëvalueerd en geoptimaliseerd kunnen worden.

‘We creëerden een gesimuleerde gebruiker met een visueel en motorisch systeem dat lijkt op dat van mensen’, legt professor Antti Oulasvirta van de Aalto University uit. ‘Vervolgens hebben we het miljoenen keren getraind in een toetsenbordsimulator. Uiteindelijk leerde het typevaardigheden die ook gebruikt kunnen worden om te typen in verschillende situaties buiten de simulator.’

De onderzoekers presenteren hun bevindingen in mei op de CHI-conferentie, een forum voor wetenschappelijke publicaties op het gebied van mens-computer interactie. Het onderzoek is al online beschikbaar.