NDE heeft Zelfscan Digitaal Erfgoed vernieuwd

Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) heeft de Zelfscan Digitaal Erfgoed vernieuwd. Met deze tool kunnen organisaties nagaan hoe het staat met het bewaren, beheren en toegankelijk maken van hun digitaal erfgoed voor het publiek. 

Na twee jaar werd het tijd voor een nieuwe versie van de Zelfscan Digitaal Erfgoed, vindt het NDE. ‘Dit voorjaar verscheen de Informatieplanner, waarmee je in vijf stappen een informatieplan maakt. En in 2021 kwam het vernieuwde Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties uit. Zou het niet mooi zijn om de Zelfscan op beide tools te laten aansluiten? Ja dus! Samen met digitaalerfgoedcoaches Mieke Heurneman en Rowan Huiskes ben ik ermee aan de slag gegaan’, aldus Tamara van Zwol, NDE-netwerkcoördinator Houdbaar.

De Zelfscan is verkort, vereenvoudigd en sneller in te vullen. ‘Werden eerst allerlei termen uitgelegd, nu wordt er steeds doorverwezen naar het Spoorboekje en de Informatieplanner. Hierdoor kun je de Zelfscan sneller invullen’, vertelt Heurneman. ‘En doordat we vakjargon zo veel mogelijk hebben geschrapt, is de tool nog toegankelijker geworden voor kleine en middelgrote erfgoedorganisaties.’