Hoogezand wint verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland

Bibliotheek Hoogezand is door zowel het publiek als door de vakjury gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2022. Bibliotheek Hoogezand won in de finale van de vier andere genomineerde openbare bibliotheken: Almelo, Goes, Noordwijk en Terneuzen. 

De vakjury was zeer te spreken over de rol die Bibliotheek Hoogezand in de samenleving speelt: ‘Ze zoekt nadrukkelijk de verbinding met de gemeenschap op, en dat gaat haar zo te zien goed af. Zo zet de bibliotheek stevig in op educatie op het gebied van laaggeletterdheid en digitale inclusie. Laaggeletterdheid is in Hoogezand nog steeds een probleem. Het valt de jury verder op dat de medewerkers stuk voor stuk een open houding hebben tegenover nieuwe initiatieven. Er wordt ook actief gebruikgemaakt van de aangeboden activiteiten, zoals het makerslab. De bibliotheek lijkt een goed evenwicht te hebben gevonden tussen collectie en connectie. Het is nog steeds een goed herkenbare bibliotheek, maar ook duidelijk een plek voor ontmoeting en debat, leren en ontwikkelen.’

De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland is een initiatief van Stichting NBD Biblion en Bibliotheekblad, zusterblad van IP. Door middel van de verkiezing willen beide partijen laten zien dat Nederland beschikt over aantrekkelijke, kwalitatief hoogwaardige, vernieuwende bibliotheken die het waard zijn om in stand te houden.

Winnaars Schrijfwedstrijd

Dit jaar werd voor het eerst de Bibliotheekblad Schrijfwedstrijd georganiseerd; een wedstrijd exclusief voor bezoekers en leden van de openbare bibliotheek. De centrale vraag was: Wat betekent de bibliotheek voor jou? 387 mensen deelden hun ervaringen, verwoord in essays, gedichten en songteksten. In de categorie jeugd tot en met 16 jaar won Debora van der Weide de eerste prijs met haar bijzondere liefdesbrieven aan de bibliotheek. De eerste prijs in de categorie volwassenen ging naar Roelke Aalderink voor haar gedicht Bibliotheek-cv. Van de tachtig mooiste inzendingen is een boekje gemaakt, te bestellen via schrijfwedstrijd@bibliotheekblad.nl.

Fotocredit: Annemieke Borrias