WikiconNL 2022 gaat ‘terug naar de toekomst’

Op 19 november vindt WikiconNL plaats, de jaarlijkse conferentie over Wikipedia, Wikimedia, digitaal erfgoed en vrije toegang tot informatie in een veranderende wereld. Het thema van de conferentie is ‘Terug naar de toekomst’.

Na twee jaar leven met de gevolgen van de coronapandemie zal tijdens WikiconNL weer de blik naar voren worden gericht, aldus de organisatie, ‘om samen te kijken naar hoe we de Wikimediagemeenschap en projecten toekomstbestendig kunnen maken’. Sprekers zijn onder anderen Europarlementariër Kim van Sparrentak die de keynote verzorgt over het spanningsveld tussen vrije kennis en Europese auteursrechtherziening, en collega-Wikipedianen uit Oekraïne die vertellen hoe zij ondanks de oorlog toch aan Wikimedia blijven werken. Daarnaast gaan partners uit de culturele sector, zoals Het Nieuwe Instituut en de KB, dieper in op de inzet van Wikimediaprojecten voor linked open data. Daarnaast is er een randprogramma met tentoonstellingen, een markt met boekenruil en een Wikimedia merchandise give-away kraam. Nieuw dit jaar is een postersessie waar je je project of interesse kunt presenteren.

Onderdeel van het programma is een global track waaraan je remote kunt deelnemen. In deze track staan internationale samenwerkingen centraal. Spreker is onder meer Orly Simon, head of public services division bij de Nationale Bibliotheek van Israël, die vertelt over hun werk met Wikipedia.

WikiconNL vindt plaats in Seats2meet in Utrecht. Bekijk hier het volledige programma. Inschrijven kan via dit inschrijfformulier.