NBD Biblion zet mes in organisatie

NBD Biblion, de dienstverlenende organisatie voor de openbare bibliotheken in Nederland, wil dit jaar vier miljoen euro bezuinigen. Om het voortbestaan te kunnen garanderen moet er fors ingegrepen worden in de kosten, laat het bedrijf in een persbericht weten. Ingrijpende organisatorische en personele maatregelen zullen onvermijdelijk zijn.
Sinds 2009 ziet NBD Biblion haar omzetten op boeken en overige media teruglopen. Omdat verwacht wordt dat deze trend zich ook de komende jaren zal voortzetten, zijn bezuinigingen onvermijdelijk. Jaarcontracten zullen niet worden verlengd en gedwongen ontslagen zijn niet uit te sluiten, aldus het bedrijf in een persbericht. Ook worden de jaarlijkse uitgaven voor sponsoring van leesbevordering verlaagd.
Verder wil NBD Biblion haar diensten tegen scherpere tarieven aan te bieden. De tarieven voor het produceren van data en metadata voor de sector (omslagstelstel) zullen naar beneden bijgesteld worden.
Daarnaast wil NBD Biblion nadrukkelijk inzetten op innovatie. “Niet alleen omdat de bestaande business terugloopt, maar ook omdat de openbare bibliotheken een vijftal nieuwe taken toebedeeld hebben gekregen door de nieuwe bibliotheekwet (Wsob),” meldt het persbericht. “NBD Biblion wil bij deze veranderingen in de markt een partner zijn voor de branche. Hiervoor wordt op dit moment onder andere een nieuwe afdeling New Business opgezet.”
Meer achtergronden bij Bibliotheekblad.nl