Monitor brengt Amsterdamse museumsector in beeld

De Stichting Samenwerkende Amsterdamse Musea (SAM) heeft de eerste Amsterdam Museummonitor gepubliceerd. Deze monitor brengt de stand van zaken rondom de Amsterdamse musea in beeld en geeft inzicht in kansen en mogelijkheden van samenwerking binnen deze sector. 

Volgens SAM laat de eerste Amsterdam Museummonitor zien dat samenwerking tussen de Amsterdamse musea in 2015 ‘al de nodige positieve effecten heeft opgeleverd’. Om bijvoorbeeld de dienstverlening aan doven en slechthorenden te verbeteren is voor museummedewerkers in samenwerking met het Gebaren Centrum Nederland een informatieflyer gemaakt; in 2016 verschijnt een gebarentaalboekje in pocketformaat. Ook is onder andere een museumplattegrond met alle deelnemende musea uitgebracht, alsmede een ‘kinderplattegrond’ waarop al het museale aanbod voor kinderen is te vinden.
Verder zijn musea in de binnenstad duidelijker herkenbaar in het straatbeeld door de ontwikkeling van een eenduidige museale banier aan de gevels. Ook heeft de samenwerking tussen de musea geleid tot de productie van een gezamenlijke merchandiselijn (kaartspel, kwartetspel, verjaardagskalender, kleurplatenboek en kookboek).
De kleinere musea kunnen dankzij het samenwerkingsverband beter gebruikmaken van de kennis van de grote Amsterdamse musea. In onderlinge afstemming wordt een betere kennisdeling en -uitwisseling gestimuleerd en door samenwerking hebben de kleinere musea een betere onderhandelingspositie bij bijvoorbeeld inkoop van energie en andere faciliteiten.