Naturalis zoekt informatiespecialist

Naturalis Biodiversity Center is hét kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Met ruim 42 miljoen objecten beheren we één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Wereldwijde samenwerkingsverbanden, met twaalf hoogleraren aan de Nederlandse universiteiten en de enorme collectie van planten, dieren en mineralen, geven Naturalis een unieke internationale positie en verantwoordelijkheid. Met onze tentoonstellingen, educatieve activiteiten en internetdiensten laten wij een breed publiek kennismaken met de diversiteit van het leven op aarde. In ons museum ontvangen we jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Ruim 60.000 hiervan zijn leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Met negen prachtige tentoonstellingszalen vól met het mooiste uit de natuur, workshopruimtes, leuke winkels, een restaurant en een café. Waar jong en oud kunnen zien, doen en beleven. Een echte ontmoetingsplek voor iedereen die meer wil ontdekken over de natuur.

Binnen Naturalis is de afdeling Collectie Informatie dé verbindende schakel tussen de collectie en ICT. De afdeling is eindverantwoordelijk voor de registratie en ontsluiting van al onze collectie-informatie. Het gaat daarbij om de data van onze miljoenen collectie-objecten, maar ook over informatie van en over de bibliotheek- en archiefcollectie. De afdeling is eigenaar van de bijbehorende systemen, zoals het collectieregistratiesysteem, het bibliotheeksysteem (WMS) en alle diensten die daarmee samenhangen. Daarmee verzorgen we de digitale publicatie van die collecties op eigen platforms als Naturalis Topstukken, de Naturalis Repository, onze bibliotheekcatalogus en externe infrastructuren zoals Europeana en Biodiversity Heritage Library.

De afdeling is ook verantwoordelijk voor het acquireren van boeken, e-books en tijdschriften voor de bibliotheekcollectie. We ontsluiten deze aankopen voor onze onderzoekers en collectiebeheerders én ondersteunen hen en andere collega’s met trainingen en cursussen binnen ons vakgebied. 

Als Collectie Informatie verbinden we op innovatieve wijze data, informatiestromen en mensen. Ter ondersteuning van het team zijn we op zoek naar een:


INFORMATIESPECIALIST
32-36 uur per week


Wat ga je doen?

 • Je assisteert bij het opstellen van acquisitiebeleid ten behoeve van de bibliotheekcollectie, specifiek voor botanie, geologie en (biologie) algemeen.
 • Je bouwt en onderhoudt een netwerk voor jouw specifieke acquisitieterreinen.
 • Je acquireert zelfstandig boeken en e-books, met name op jouw terreinen.
 • Je catalogiseert en registreert nieuwe aanwinsten (boeken, e-books maar ook e-journals) in het bibliotheeksysteem.
 • Je bent key-user metadatering en catalogisering. Je houdt in die rol ontwikkelingen bij op het gebied van metadatastandaarden en deelt die kennis en vaardigheden met collega’s.
 • Je ontwikkelt en geeft cursussen en trainingen aan met name onderzoekers voor verschillende systemen, met name voor bibliotheekproducten.
 • Je beantwoordt complexe informatievragen van gebruikers.
 • Je ondersteunt de afdeling bij lopende projecten, software-releases en het opstellen van nieuwe projectaanvragen op gebied van verschillende typen collectie-informatie.

Het profiel

 • Je hebt hbo-werk- en denkniveau, dit zien we terug in relevante opleidingen, dan wel werkervaring.
 • Je hebt uitgebreide ervaring met metadateren/catalogiseren en gedegen kennis van MARC21.
 • Je beschikt over relevante werkervaring met bibliotheeksystemen (bij voorkeur WorldShare Management Services).
 • Ervaring met acquisitie van wetenschappelijke literatuur is een pre.
 • Je herkent jezelf in steekwoorden als: resultaatgericht, sociaal, zelfstandig, proactief, initiatiefrijk en flexibel.
 • Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden in zowel de Nederlandse als Engelse taal.
 • Je hebt affiniteit met het biodiversiteitswerkveld en/of de erfgoedsector.

De afdeling

Binnen de afdeling Collectie Informatie werk je samen aan een portfolio van collectie-informatiesystemen en -diensten. De afdeling bestaat uit ondere andere informatie ontwikkelaars, datamanagers en informatiespecialisten. Binnen Naturalis werk je verder samen met collectiebeheerders, onderzoekers en ICT.

Ons aanbod

Een functie in een dynamische en fascinerende werkomgeving. Een organisatie met een grote diversiteit aan professionals met liefde voor de natuur en biodiversiteit. Je gaat werken in Leiden, goed bereikbaar vanuit andere plaatsen in de Randstad. Het salaris ligt tussen € 2.634,- en € 3.370,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek (schaal 8 Museum Cao). Hiernaast geldt op basis van de Museum Cao onder andere een vakantietoeslag van 8% en een eindejaarsuitkering van 3,4%. De arbeidsovereenkomst (in te vullen voor 32-36 uur per week) is in eerste instantie voor de periode van een jaar, met uitzicht op een vast dienstverband.

Informatie en sollicitatie

Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Tonny de Wit (informatieontwikkelaar, 071-751 9550) en voor procedurele informatie met de afdeling P&O (071-751 9191).

Laat ons weten waarom jij als Informatiespecialist bij Naturalis aan de slag wilt en waarom je denkt dat je geschikt bent voor deze functie. We vragen je uiterlijk 9 januari 2022 te reageren door gebruik te maken van het sollicitatieformulier.

De sollicitatiegesprekken vinden plaats op maandag 17 en woensdag 19 januari 2022.

Onze boodschap over de natuur en biodiversiteit is belangrijk voor iedereen. Naturalis wil daarom een inclusieve werkgever zijn en onderschrijft de Code Diversiteit & Inclusie.

Bij indiensttreding dient een verklaring omtrent gedrag (VOG) te worden overlegd.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature is niet gewenst.