NARCIS.nl gaat 3 juli 2023 offline

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving blijft de NARCIS-website tot maandag 3 juli aanstaande online. Dit is besloten omdat recent bekend is geworden dat een aantal partijen meer tijd nodig heeft om aanpassingen door te voeren, aldus DANS. 

De technische omgeving en de content van de NARCIS-website zijn bevroren vanaf 9 januari 2023. Omdat er geen updates meer worden opgeleverd, is de houdbaarheid van de dienst gering; bij issues zal de site offline moeten worden gezet. Om die reden, en omdat ook de harvesting ten behoeve van NARCIS dan zal eindigen, is 3 juli de uiterste datum voor uitfasering, stelt de organisatie op haar website.

Lijst met alternatieven

De missie van DANS is het hergebruik van onderzoeksdata te bevorderen en daarmee de kwaliteit van de wetenschap te verbeteren. Daarvoor is het belangrijk de rol van DANS als nationaal expertisecentrum en repository voor onderzoeksdata verder te versterken. ‘Zo bieden we wetenschappers de gelegenheid om onderzoeksdata duurzaam op te slaan en deze gemakkelijk vindbaar en toegankelijk te maken.’ Als antwoord op de veranderde vraag naar onderzoeksinformatie en toenemende internationale samenwerking ontstaan er ook steeds meer nieuwe (inter)nationale oplossingen, diensten en services. DANS biedt op haar website een overzicht van een aantal van deze alternatieve diensten en welke gegevens deze bevatten, waaronder OpenAIRE, Google Scholar en ORCID.