Kabinet: versleuteling digitale data niet aan banden

Het kabinet vindt het nu ‘niet wenselijk om beperkende maatregelen te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland’. Dat schreef minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) maandag aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil versleuteling van informatie op internet niet aan banden leggen. Deze versleuteling (encryptie) heeft veelal als doel om te voorkomen dat criminelen digitale (persoons)gegevens kunnen achterhalen. Aan de andere kant passen criminelen zelf vaak ook versleuteling toe om ervoor te zorgen dat opsporingsdiensten niet bij de door hen opgeslagen of gedeelde informatie kunnen komen.
Volgens minister Van der Steur is sterke versleuteling van data en communicatie belangrijk voor de privacy van burgers, voor bedrijven en overheidsdiensten. Het recht op een persoonlijke levenssfeer en vertrouwelijke communicatie van burgers is grondwettelijk geregeld. Slechts in specifieke gevallen mag de overheid dit soort informatie onderscheppen. Het is nu niet mogelijk om versleutelingsmethoden aan te passen zonder dat de veiligheid van het digitale systeem in gevaar komt, aldus Van der Steur.