Meerderheid gemeenteraad Utrecht stemt tegen Bieb++

Met de kleinst mogelijke meerderheid heeft de gemeenteraad van Utrecht maandagavond gestemd tegen de bouw van megabibliotheek Bieb++. Dankzij de onverwachte stem van CDA-raadslid Cees Bos kreeg een amendement van Groen Links, om alternatieven te zoeken voor een nieuwe bibliotheek en een Artplex in bestaande panden, voldoende steun.

De Volkskrant meldt dat de stemverklaring van Bos tot grote consternatie leidde. De CDA’er liet tegen het standpunt van zijn fractie in weten, dat hij een dergelijke grote investering niet passend vindt in crisistijd, en dat hij daarom de zijde koos van de tegenstanders, de fracties van de VVD, Leefbaar Utrecht, SP en GroenLinks.

GroenLinks-raadslid Chiel Rottier laat via het partijblog weten opgelucht te zijn. Opponent en D66-raadslid Bram Fokke reageert op het blog van zijn partij teleurgesteld: hij noemt het amendement van GroenLinks onbegrijpelijk en onverantwoord en vindt dat de partij met het weggooien van het voorstel ook kiest voor het weggooien van alle ambities op het gebied van duurzaamheid, onderwijs en cultuur.De bouwkosten voor het megacomplex bedragen 62 miljoen euro. Uit een quickscan (PDF) die Groen Links door AT Osborne liet maken bleek dat het oude postkantoor op de Neude, het Movaresgebouw op het Smakkelaarsveld of het pand van Tivoli aan de Oude Gracht als alternatieve locaties voor huisvesting van Bieb++ zouden kunnen fungeren.

Zie ook:

Nieuwe bibliotheek Utrecht heet ‘Plusplus’
Keuze architect bieb Utrecht moet opnieuw
Eerste jury bibliotheek Utrecht moet terug