Kinderwebsites kunnen niet zonder een goede zoekmachine

Kinderwebsites kunnen niet zonder een goede zoekmachine. Als die ontbreekt gaan kinderen terug naar Google, waar ze de weg kwijtraken.

Nederlands Dagblad schreef op 30 december dat uit drie onderzoeken naar websites voor kinderen, waarop Hanna Jochmann-Mannak op 9 januari promoveerde aan de UTwente, blijkt dat “hippe internetsites zoals kidsforanimals (van de Dierenbescherming), winklerprins junior en school-tv door kinderen van acht tot twaalf jaar als ‘niet goed’ worden beoordeeld, omdat de leuke visuele effecten hen afleiden van de zoekvragen waarvoor ze de websites bezoeken”.

“Een site die visueel wel speels is, maar waarop de navigatie redelijk klassiek is, zoals Willem Wever, van het NCRV-programma Wie Weet Waar Willem Wever Woont, scoort onder kinderen het best. Zelfs de tamelijk droge functionaliteit van http://bibliotheek.nl/arrangement bevalt hun beter dan de websites waar de digitale trukendoos vol opengaat.”

De onderzoeksresultaten van Jochmann-Mannak zijn te vinden in haar proefschrift Websites for children: search strategies and interface design (PDF), dat de auteur onder begeleiding van de Universiteit Utrecht en de Universiteit Twente schreef. Het onderzoek werd ondersteund door het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken, dat in het proefschrift goede aanknopingspunten ziet voor de projecten mediawijsheid en collectie jeugd in context, beide speerpunten van het instituut.