Meepraten over OAIS op de nieuwe wiki

De duurzaamheidsstandaard Open Archival Information System / OAIS (ISO 14721) heeft sinds 21 oktober een eigen plek op internet: de OAIS wiki. Voortaan kan de “digital preservation community” op een centrale plek vragen stellen en discussiëren over deze standaard.

Het idee voor deze wiki over OAIS (Open Archival Information System) ontstond in 2014 op de 4C/DPC Conference en is verder uitgewerkt door William Kilbride (DPC), Hervé L’Hours (UKDA), Paul Wheatley (DPC) en Barbara Sierman (KB).
De wiki is gericht op ‘iedereen die bezig is met digitale duurzaamheid in onze “community of practice”,’ schrijft Barbara Sierman. ‘De OAIS-standaard mag dan algemeen bekend zijn, de toepassing ervan roept nogal eens vragen op en interpretatieverschillen leiden soms tot verwarring. Het delen van visies kan helpen de praktische invulling te realiseren. Voorbeelden en oplossingen van collega’s kunnen inspirerend werken in de eigen omgeving. Deze wiki wil een centrale plek worden waar iedereen terecht kan om OAIS gerelateerde kwesties te bediscussiëren. Op deze manier kunnen we de OAIS standaard levend houden en blijvend laten aansluiten op onze dagelijkse werkzaamheden.’