Netwerk Digitaal Erfgoed gaat op tournee

Dit voorjaar presenteerde het nieuwe nationale samenwerkingsverband Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. De NDE-partners gaan van start met de werkprogramma’s die voortkomen uit die strategie. Om zoveel mogelijk instellingen uit alle sectoren en regio’s hierbij te betrekken, wordt vanaf 29 oktober afgetrapt met een landelijke NDE-tournee.

Wat hebben archieven, bibliotheken, media, musea en kennisinstellingen nodig om met hun collectie meer publiek te bereiken, wat voor thesaurus past bij de collectie en hoe gaan de instellingen om met duurzaam bewaren? Voor dit soort vragen rondom zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid is het Netwerk Digitaal Erfgoed opgericht.
Door samen te werken kunnen collectiehoudende instellingen van alle soorten en maten hun voordeel doen en effectiever en efficiënter werken. Zo komen, aldus NDE, oplossingen en resultaten binnen bereik die voor een individuele instelling vaak niet haalbaar zijn. ‘Op die manier halen we de grootste maatschappelijke waarde uit het rijke aanbod van digitale collecties in ons land. Ook als uw instelling op het gebied van digitalisering nog in de verkenningsfase zit, bent u van harte welkom. Het netwerk kan u veel kennis, tools en stappenplannen bieden.’
Van oktober tot januari is NDE op zeven plekken in Nederland aanwezig. Tijdens deze bijeenkomsten vertellen de coördinatoren over de drie werkprogramma’s die van start gaan. Daarna gaan ze met de bezoekers in gesprek over de projecten: wat kan het netwerk voor hen betekenen, en wat kan de bezoeker voor het netwerk betekenen?
De tourdata zijn te vinden op de webpagina van het NDE. De eerste bijenkomst vindt op 29 oktober plaats in Leeuwarden.