Mark Zuckerberg begint ‘virtuele boekenclub’

Mark Zuckerberg, mede-oprichter en ceo van Facebook, kiest elk jaar een nieuwe uitdaging. Voor 2015 wordt het ‘A Year of Books’. En hij begint meteen een ‘virtuele boekenclub’.
Zuckerberg stelde zich eerder als doel om Mandarijn te leren spreken, elke dag een persoon te ontmoeten die geen Facebook gebruikt en hij werd vegetariër (al mocht hij wel vlees eten van dieren die hij zelf had gedood). Voor de uitdaging in 2015 consulteerde hij zijn 13 miljoen volgers op Facebook. Zijn voornemen voor het nieuwe jaar: elke week een boek lezen. De titels moeten nieuwe inzichten bieden in cultuur, geloof, geschiedenis en technologie.
Via de ‘A Year of Books’-pagina heeft hij zijn miljoenen volgers uitgenodigd om met hem mee te lezen. Deze Facebook-pagina is inmiddels al meer dan 180.000 keer geliket en daarmee is er een ‘virtuele boekenclub’ ontstaan. Niet zonder reden, schrijft de website Mashable: A Year of Books is het meest recente voorbeeld van de ceo om de Facebook-community actief te krijgen en te houden.
Het eerste boek dat op het nachtkastje van Zuckerberg en zijn volgers komt te liggen is The End of Power. Moisés Naím beschrijft hierin hoe de macht verschuift van de overheid naar het individu. De papieren versie is inmiddels uitverkocht op boekensite Amazon, ook de ebookversie loopt hard. In Nederland is Zuckerbergs boekenkeuze eveneens niet onopgemerkt gebleven. Bij Bol.com werd The End of Power de laatste dagen veel vaker verkocht, vertelt boekenmarktwoordvoerder Marjolein Verkerk aan NRC Q.