Literatuurmuseum.nl opent zijn digitale deuren

Literatuurmuseum.nl is een nieuw online platform over de Nederlandse literatuur. Grote en kleine gebeurtenissen uit de literatuurgeschiedenis worden op deze site van het Letterkundig Museum tot leven gebracht. Als doelgroep hebben de makers een breed publiek van liefhebbers, scholieren, docenten en onderzoekers voor ogen.
Literatuurmuseum.nl brengt de literaire schatten van het Letterkundig Museum dichtbij, door persoonlijke verhalen van hedendaagse schrijvers en door creatieve digitale presentaties. De eerste verhalen die het nieuwe museum biedt gaan over Charlotte Mutsaers, Remco Campert, J. Slauerhoff en andere auteurs.
Ook hier te vinden is het verhaal ‘Expeditie Nooit meer slapen’, over het ontstaan van Willem Frederik Hermans’ roman. Een onderdeel vormen de bijna 400 foto’s die Hermans maakte tijdens zijn expeditie door het onherbergzame Scandinavië, en die hier voor het eerst te zien zijn.
Vanaf 8 februari is op Literatuurmuseum.nl ook een experiment te volgen. Vier schrijvers – Alma Mathijsen, Bregje Hofstede, Thomas Heerma van Voss en Walter van den Berg – werken vier weken lang aan een verhaal. Via de website zijn hun vorderingen te volgen en doen ze dagelijks verslag van hun artistieke ups en downs.
Daarnaast leveren diverse hedendaagse schrijvers een bijdrage aan het Literatuurmuseum.nl. Onder anderen Hanna Bervoets, Philip Huff, Ernest van der Kwast en Christiaan Weijts werpen hun persoonlijke licht op een verrassend document of voorwerp uit de collectie van het museum.
Literatuurmuseum.nl is een website van het Letterkundig Museum, ontwikkeld in samenwerking met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW). Het platform is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Mondriaanfonds en het VSBfonds.