Literatuurmuseum krijgt legaat van 1 miljoen euro

Schrijver en dichter Jaap Harten, overleden op 2 december 2017,  heeft  1 miljoen euro nagelaten aan het Literatuurmuseum. Het museum zal deze gebruiken voor de museale herinrichting.

‘Een prachtig gebaar’ van Jaap Harten, aldus directeur Aad Meinderts in een persbericht. Hij wist erop Harten van 1960 tot 1974 in dienst was bij het museum en zich onder meer bezighield met de ordening van letterkundige archieven. Behalve een legaat heeft schrijver  ook zijn eigen literaire archief aan het museum vermaakt. Hierin bevinden zich foto’s, handschriften van eigen werk en brieven van onder andere Frans Kellendonk en Gerard Reve. Meinderts: ‘Juist in een periode waarin het museum zich oriënteert op nieuwe huisvesting en de museale herinrichting zelf zal moeten financieren, is het bedrag een heel bemoedigend begin.’

Jaap Harten

Jaap Harten (1930-2017) debuteerde in 1954 met de bundel Studio in daglicht. Hierna schreef hij nog vier andere gedichtenbundels. Daarna volgden Operatie Montycoat en de roman die hem bekend maakte: De getatoeëerde Lorelei (1968), over een aantal verschoppelingen in het vooroorlogse Duitsland van Hitler. Een jaar later reflecteert Harten op het kunstenaarschap met Garbo en de gebroeders Grimm. Het verzameld werk van Jaap Harten is in 2011 verschenen bij Aspekt.

Stichting Jaap Harten Fonds

In 1988 richtte de schrijver samen met zijn partner, de schilder Oskar Lens (1930-2017), de Stichting Jaap Harten Fonds op. Dat ondersteunt projecten op het gebied van de Nederlandse kunst en letteren, vooral die vanaf 1880 tot nu. Het fonds richt zich in het bijzonder op auteurs en uitgevers van (auto)biografieën, bezorgers van correspondentie, onderzoeks- en restauratieprojecten van Nederlandse musea of archieven en de verwerving van manuscripten van Nederlandse cultuurdragers.

(Beeld: Jaap Harten)