Allard Pierson Museum en Bijzondere Collecties samen verder als Allard Pierson

Het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam gaan samen verder als het Allard Pierson. Samen worden ze zowel het museum als het kennisinstituut voor erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dit maakte de organisatie zojuist bekend in een persbericht.

Onder leiding van directeur Wim Hupperetz, hoofdconservator Marike van Roon en hoofd zakelijke exploitatie Yvonne Twisk wordt de komende tijd gewerkt aan deze transitie, met een verbouwing, de inrichting van Van Nijl tot Amstel en tentoonstellingen en andere programmering.  Per 1 januari 2018 is de organisatiestructuur al aangepast op de nieuwe positionering.

Verbouwing

Het komende jaar wordt een inbreiding gerealiseerd aan de zijkant van het gebouw, waardoor er meer vierkante meters komen voor de dynamische presentatie van Van Nijl tot Amstel. Deze opstelling beslaat dan de verzamelgebieden in de volle breedte: lopend van de archeologische collecties van het – huidige – Allard Pierson Museum tot de verzamelgebieden van de – huidige – Bijzondere Collecties.

Collectiezone

Verder komt er een ’collectiezone’ waarin de restauratieateliers worden samengevoegd. De handbibliotheek wordt geactualiseerd en er komt een nieuw auditorium. Het Museumcafé blijft bestaan en wordt mogelijk uitgebreid.

De dienstverlening op de Onderzoekzaal en het actuele aanbod van activiteiten en tentoonstellingen blijven in stand. Ook het verzamelbeleid en het collectiebeheer blijven ongewijzigd, zo valt in het persbericht te lezen.

Handbibliotheek en Kaartenzaal

Eerder meldde de Bijzondere Collecties op haar site dat de Handbibliotheek wordt geactualiseerd. Boeken die verouderd of digitaal beschikbaar zijn, worden verplaatst naar het depot in Amsterdam-Zuidoost. De ruimte die vrijkomt, wordt deels gebruikt voor het invoegen van de handbibliotheek van het Allard Pierson Museum en die van het verzamelgebied Uitvoerende kunsten.

Verder wordt de balie van de Kaartenzaal vervangen door boekenkasten. Bezoekers kunnen kaartmateriaal  in het vervolg in de Onderzoekzaal raadplegen.

Voorjaar 2019 moet alles gereed zijn.

(Beeld: de Bijzondere Collecties. Foto: Sebastiaan ter Burg (CC BY 2.0))