Lifehacking: Pimp je grafiek

Je data snel en gemakkelijk in een interactieve grafiek gieten? Dat kan in drie stappen met Datawrapper.

Door: Leen Liefsoens

Door data visueel te presenteren in een presentatie of rapport verduidelijken we onze boodschap. Daarom willen we de data zo overtuigend en professioneel mogelijk weergeven. Wanneer de bezoeker ook interactief met je data aan de slag kan, geeft dat een extra dimensie aan je boodschap.

Er zijn veel tools beschikbaar voor interactieve datavisualisatie. Datawrapper is er één van. De online tool is in 2012 ontwikkeld door het innovatieteam van de Duitse, internationaal georiënteerde omroep Deutche Welle. Datawrapper blinkt uit in eenvoud en al vanaf een vroeg stadium wordt de tool gebruikt door onder andere The Washington Post, The Guardian en Twitter. En in Nederland door de NOS en de NRC.

Datawrapper vereist geen programmeerkennis. In slechts drie stappen maak je op datawrapper.de een interactieve grafiek die goed leesbaar is op alle devices, van computer tot telefoon.

De eerste stap bestaat uit het uploaden van je data. Kopieer eenvoudig gegevens vanuit Excel of Google Spreadsheets. Je kunt ook CSV-bestanden uploaden of een koppeling maken naar een URL voor grafieken die live worden bijgewerkt. De tool giet de data vervolgens in een tabel die je verder naar je hand kan zetten.

De volgende stap bestaat uit het kiezen van een grafiektype, het aanpassen van het design en het annoteren van de grafiek. Ten slotte genereert de tool een code die je kan plaatsen op een website, in een online nieuwsbericht, online rapport of blog.

De code geeft een grafiek met interactieve en dynamische elementen. Bezoekers kunnen op de grafiek klikken om meer details te zien. De data kunnen zelfs naar keuze gerangschikt worden en via de Get the data-optie kunnen de gegevens als CSV-bestand gedownload worden.

Datawrapper is gratis te gebruiken tot 10.000 ‘chart views’ per maand. Voor ongelimiteerde ‘chart views’ kun je kiezen uit vijf verschillende abonnementen. Verder zijn er ook interactieve kaarten mee te maken. Voorbeelden (weekly chart) en gebruikstips (how to’s) vind je op blog.datawrapper.de.

Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2018. Het gehele nummer kun je hier lezen.