Lectoraat Civic Interaction Design HvA onderzoekt bruikbaarheid PubHubs

Het lectoraat Civic Interaction Design aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) begint een onderzoek naar usability en use cases rondom PubHubs, een nieuw Nederlands niet-commercieel communitynetwerk gebaseerd op publieke waarden.

Het onderzoek gebeurt in samenwerking met de opleidingen Communication and Multimedia Design (CMD) en Communicatie (CO) en Creative Business (CB) aan de HvA. PubHubs wil publieke instellingen – bibliotheken, musea, overheidsinstellingen, omroepen – voor hun digitale communicatie minder afhankelijk maken van de commerciële techreuzen als Facebook en X. Het netwerk bouwt digitale tools met publieke waarden als basis, zoals veiligheid en toegankelijkheid.

De afgelopen maanden heeft de HvA diverse gesprekken gevoerd met betrokkenen bij PubHubs, PublicSpaces en de gemeente Amsterdam. Uit die gesprekken kwam naar voren dat PubHubs behoefte heeft aan onderzoek op het gebied van interface design en user testing om het project naar de volgende fase te helpen.

De vraag die centraal staat in het onderzoek is hoe het ontwerp van een interface voor PubHubs recht kan doen aan zowel privacy als gebruiksgemak. Die staan nu op gespannen voet met elkaar. In het tweede onderzoeksproject rond use cases willen de onderzoekers cases uitwerken om te laten zien hoe PubHubs in de praktijk kan worden ingezet.

Onderzoekspartners zijn de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit. SIDN fonds financiert de projecten. Gemeente Amsterdam en PublicSpaces zijn projectpartners.