Graduaatsopleiding Informatiebeheer Leuven stopt vanaf academisch jaar 2024-2025 

De Erasmushogeschool Brussel (EhB) stopt vanaf het academisch jaar 2024-2025 met de graduaatsopleiding Informatiebeheer aan de Campus Leuven, zo maakte de EhB eind vorige maand bekend.

Het college van bestuur van de EhB geeft aan zich ervan bewust te zijn dat dit een moeilijke beslissing is voor de betrokken collega’s, studenten en het werkveld en begrijpt hun teleurstelling, maar geeft aan dat ‘deze keuze een gevolg is van de onderfinanciering van de hogescholen, en van de graduaten in het bijzonder, de lage instroom en de feitelijke noodzaak vanuit de begrotingscontext van de EhB’.

Voor de informatiesector is dit bijzonder hard en teleurstellend nieuws dat komt bovenop de boodschap van het stopzetten van de Master-na-master Archivistiek: Erfgoed- en Informatiebeheer, zo stelt de VVBAD, de Vlaamse beroepsvereniging voor informatieprofessionals. In september besliste de faculteitsraad van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de VUB om deze master na het academisch jaar 2023-2024 stop te zetten. De afgelopen maanden werd nog de optie bekeken om een alternatief postgraduaat rond informatiebeheer in te richten, maar dit lijkt op dit moment niet levensvatbaar.

Digitale transformatie en innovatie

‘Als beroepsvereniging merken we dat er een grote lacune zal zijn in het opleidingsaanbod voor de informatiesector’, stelt de VVBAD. ‘Ons bestuur heeft de verantwoordelijken binnen de onderwijsinstellingen hierover aangeschreven. We zullen zowel met hen als met andere partners hierover verder in gesprek gaan om oplossingen te zoeken. We merken immers nu al ernstige problemen bij het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel in onze sector. Er is juist behoefte aan verdieping en versterking van het opleidingsaanbod voor de informatiesector in een tijd waarin digitale transformatie en innovatie meer dan ooit op de agenda staan.’